Autor |
Wiadomość |
Temat: Tata i rak - proszę o pomoc |
Ola Olka
Odpowiedzi: 58
Wyświetleń: 23728
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2019-01-16, 08:15 Temat: Tata i rak - proszę o pomoc |
Majax napisał/a: | Może ja już nadwrażliwa jestem, ale mnie to rusza. | Nie jesteś nadwrażliwa. Nie powinno tak być. Bardzo mi przykro.... |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2019-01-15, 07:43 Temat: Tata i rak - proszę o pomoc |
Majax bardzo mi przykro. W międzyczasie mój tato też zmarł... Przyjmij wyrazy współczucia |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2018-11-02, 08:45 Temat: Tata i rak - proszę o pomoc |
Majax napisał/a: | czy odstąpić bo jest to uporczywe leczenie bez efektu | Jestem tego samego zdania co koleżanki. Męczenie chorego gdy wiemy napewno że nie będzie efektu mija się z celem. A celem teraz jest komfort taty w tych ostatnich dniach. Może być ich kilka, kilkanaście może i więcej ale niech będa jak najspokojniejsze. Widzę to dokładnie u mojego taty - on chce po prostu mieć spokój. Majax napisał/a: | O odchodzeniu na forum przeczytałam już chyba wszystko | Ja też. Ale każda sytuacja jest inna. Tego nie da się nauczyć, na to przygotować. Sama też tego nie umiem.
Trzymaj się.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-05-18, 09:35 Temat: Tata i rak - proszę o pomoc |
Majax napisał/a: | T16 N1 M0 | Jeżeli to by było T1 N1 M0 to oznaczałoby : T1 guz o średnicy poniżej 3 cm, otoczony tkanką płucną lub opłucną płucną bez naciekania oskrzela głównego, N1obecne przerzuty w węzłach okołooskrzelowych (międzypłatowych, płatowych, segmentarnych) lub/i wnękowych po stronie guza, M0 brak przerzutów odległych.
Majax napisał/a: | Onkolog powiedział, że M0 to chyba tak wpisane na oko, bo to może wykluczyć jedynie scyntygrafia. | I ma racje . Poprawne byłoby wpisanie Mx czyli - nie można ocenić przerzutów odległych. Fakt występowania przerzutów odległych wskazuje na całkiem inne zaawansowanie choroby niż ich brak wiec tu - moim zdaniem - karygodne jest ocenianie "na oko".
Zróbcie jak najszybciej scyntygrafię.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-05-05, 07:43 Temat: Tata i rak - proszę o pomoc |
Majax napisał/a: | Powiedzcie, jak rozmawiać z kimś kto wypiera wszelkie informacje o chorobie? | Myślę że nic na siłę. Etap wyparcia jest u każdego kto spotyka się z taką diagnozą. On już wie tylko nie może się z tym pogodzić i szuka czegokolwiek co zaprzeczyłoby faktom. Stąd te telefony - on ciągle ma nadzieję że usłyszy -"tak masz rację nie ma tam mowy o raku". Majax napisał/a: | Tato dużo planuje | Daj mu planować, on czuje się narazie dobrze i wydaje mu się że tak zostanie. Od planowania się nie zmęczy a jak będzie z realizacją tych planów to się okaże. To widocznie jego sposób na oswojenie się z chorobą. Majax napisał/a: | Obawiam się, że po przyjęciu diagnozy może odmówić leczenia w ogóle. | Tego nie wiesz. Jeżeli ma taki charakter to może podejmie bez słowa walkę a jeżeli zdecyduje inaczej to pozostanie wam tylko zaakceptować jego decyzję. Tak też może być. Majax napisał/a: | Tato ma w zwyczaju "wiedzieć więcej" niż wszyscy lekarze no i córka. | Hmmm. taka postawa u taty nie jest taka rzadka jak myślisz - no cóż mężczyźni... Trzymaj się.
Pozdrawiam serdecznie |
Ola Olka
|
Dział: Nowotwory płuca i opłucnej Wysłany: 2017-05-04, 14:43 Temat: Tata i rak - proszę o pomoc |
Majax napisał/a: | strasznie się poci ale tylko w nocy | Właśnie nocne poty są jednym z objawów raka płuc i zwykle ma charakter napadowy, niezależnie od tego, kiedy wystąpi. Majax napisał/a: | Czy można jakoś zaradzić? | W tym wypadku ciężko przeciwdziałać ponieważ nie można całkowicie usunąć przyczyny pocenia. Można tylko poprawić komfort wietrząc, zmieniając pościel i ubranie na suche itd może jakieś zioła? ale to po konsultacji z lekarzem.
Pozdrawiam serdecznie |
|